neděle 29. března 2009

Co učí Brian Leiter.


Koukám na sylabus Briana Leitera pro kurz Jurisprudence II., který je zaměřený na problém objektivity. Je prakticky nemožné, aby se něco takového zavedlo v doktorském studiu na (kterékoli) právnické fakultě v Česku. Mně osobně ten kurz přijde velmi zajímavý, ale pro naše doktorandy, většinou advokáty, to jsou příliš abstraktní témata. Když jsem si představil, že čtou třeba doporučený text Allana Gibbarda nebo Johna McDowella, vedle kterých je Ronald Dworkin něco jako lidový vypravěč, zacukal mi úsměv v koutcích.

TADY

Mám ale jednu poznámku k Leiterově kurzu. Překvapuje mě, že tu převažují texty z metaetiky nad texty ze samotné jurisprudence. Jistě, obecná jurisprudence v poslední době v některých tématech spolehlivě kopíruje metaetiku, přesto mě zaráží, že Leiter v sylabu nezmiňuje ani současné práce právních filozofů Nicose Stavropoulose, George Pavlacose, Michaela S. Moora a Matta Kramera. Z jurisprudence jsou tu jenom texty Ronalda Dworkina a samotného Leitera. Neodpustím si dodat, že pokud jde o otázku objektivity, tak pánové Stavropoulos, Pavlacos, Kramer a Moore k tématu přispěli výrazně víc než Dworkin. A to jak kvantitou, tak i kvalitou. Tuším ale, že Brian chce svým studentům sdělit zejména to, že Dworkin je nejvíce přeceňovaný filozof práva. :)

3 komentáře:

Tomáš Pecina řekl(a)...

Když jsem si představil, že čtou třeba doporučený text Allana Gibbarda nebo Johna McDowella, vedle kterých je Ronald Dworkin něco jako lidový vypravěč, zacukal mi úsměv v koutcích.

Napadá mě, pane Sobku, že vy theoretici práva na universitách jste cosi obdobného jako učitelé marxismu-leninismu před r. 1989: všichni studenti věděli, že látka, kterou přednášejí, je zbytečná, všichni je svorně nenáviděli, a oni to studentům opláceli tím, že své zkoušky činili často nejnáročnějšími ze všech.

Až potkám advokáta, který mi řekne "Tak dneska jsem soudkyni perfektně utřel citací z Dworkina a podložil to odkazem na Gibbardovu monografii", svůj názor změním :-)

Tomáš Sobek řekl(a)...

Vaše poznámka by byla trefná, kdyby se týkala magisterského studia, ale tady mluvíme o doktorském studiu. Na utírání soudkyní nepotřebujete Ph.D. ve studijním programu Teoretické právní vědy, takže jste tak "trochu" mimo téma.

btw. Gibbardovy a McDowellovy texty jsou relevantní např. k analýze označení typu "justiční mafie".

Nemyslím, že Leiterovi studenti nenávidí jeho kurzy. Oni si je totiž sami vybrali. (Zřejmě je zajímá filozofie práva.) Na rozdíl od předlistopadových kurzů marxismu-leninismu, které byly povinné.

Guy Peters řekl(a)...

Myslím, že je třeba rozlišovat mezi theorií práva a právní filosofií. To druhé nepotřebuji, nejsem filosof.