středa 25. listopadu 2009

Kindl k zamyšlení



Rozhodně nejsem člověk, který by schvaloval Kindlovy praktiky na plzeňské fakultě. Myslím, že jsem byl první, kdo na fakultním serveru napsal, že Kindl fakultě škodí a že by měl okamžitě odejít. Nicméně, rozšířená mediální představa, že Kindl je jakýsi podvodníček, který se napakoval tím, že za peníze rozdával tituly, je přinejmenším zkreslená.

Kindl je velmi vzdělaný a inteligentní člověk a také je to úspěšný advokát. Jeho názor je, že současný model přijímacích zkoušek je nespravedlivý. Přijímačky jsou podle něj jakýsi randomizátor, který má pouze legitimizovat skutečnost, že většinu uchazečů odmítneme. Také si myslí, že tím skutečným výběrem, který rozliší zrno od plev, nejsou zkoušky během právnického studia, ale až právnická praxe. Jeho heslo je: "Ona si je praxe přebere." A také je skeptický ke smysluplnosti psaní kvalifikačních prací na úrovni bakalářských a diplomových prací. Tyto jeho názory vysvětlují, ale neospravedlňují, jeho tendenci podceňovat význam základních pravidel toho, čemu říkáme poctivě vystudovat.

Tato nepříjemná zkušenost je dobrý důvod k tomu, abychom se zamysleli, jestli způsob přijímaček, způsob zkoušení a požadavky na kvalifikační práce na právnických fakultách nevyžadují reformu.

14 komentářů:

Daniel Krošlák řekl(a)...

Isteže je reforma potrebná. Čo keby sme právnické fakulty zrušili? Veď prax si svojich ľudí vyberie a vychová...

Tomáš Sobek řekl(a)...

Můžete na zkoušku zavřít svoji fakultu a uvidíme, jestli to něčemu pomůže.

Daniel Krošlák řekl(a)...

To by asi nepomohlo ničomu... Takýto experiment by mohol fungovať len vtedy, keby sa zavreli všetky právnické fakulty. Inak by našich študentov len proste prevzali ostatné fakulty (a tie súkromné určite veľmi rady...). Takže Tvoj návrh je z tohto hľadiska neakceptovateľný.

Daniel Krošlák řekl(a)...

A nakoniec - ja som len rozvinul Tebou uvedenú Kindlovu formulu :-)

Tomáš Sobek řekl(a)...

Kolik je právnických fakult na Slovensku?

Anonymní řekl(a)...

Stát se mediálně tím nejzlejším ze všech zlých, není v dané situaci až natolik těžké. Pokud shora uvedené názory zastává děkan PF toto samo o sobě neškodí, jestliže kvůli jeho přístupu neselžou jakékoli kontrolní mechanismy uvnitř fakulty.

Renáta Mrákotová

Guy Peters řekl(a)...

Svůj názor jsem napsal včera.

Aleš Ziegler řekl(a)...

Mě tyhle "názory" pana Kindla poněkud připomínají řeči mafiána jenž prohlašuje, že drogy by se měly zlegalizovat.
Ano, Kindl má v mnohém pravdu, jiná věc je, že kdyby bylo po jeho, musel by si hledat cestu k moci nějakým poctivějším způsobem. Při jeho proslulé pravdomluvnosti si tudíž nejsem jist, zda by se na místo slova "názory" neměl použít výstižnější termín "alibi".

Daniel Krošlák řekl(a)...

Ad Tomáš

Skoro toľko, ako v ČR. Verejné 4. Súkromné minimálne 2...

Tomáš Sobek řekl(a)...

Tak to máte minimálně o dvě právnické fakulty víc. (Počítám jenom školy, které jsou akreditovány u nás.)

Tomáš Pecina řekl(a)...

Základním rozlišovacím kritériem je, zda MK bral nebo nebral. Pokud ano, je v posici lékaře, který prováděl zakázané úkony (euthanasii, interrupce apod.) sice z přesvědčení, ale nechával si za to platit.

Michal řekl(a)...

Rozdiel medzi CR a SR je asi (o. i.) aj v tom, ze v CR sa aspon zacalo nieco robit (Trenciansku univerzitu v SR neuvazujem), aj ked vyjadrenia su velmi opatrne (napr.
http://www.ceskatelevize.cz/program/porady/1126672097/text/209411030501108_2.txt). Vysoke skolstvo v Europe je celkovo v krize (napr. http://unsereuni.at/). Niekde sa riesi, niekde menej, niekde vobec. Je vsak nutne rozlisovat medzi upadkom skostva a podozrenim z porusovania zakona.

Anonymní řekl(a)...

Na Slovensku su 4 statne a dve sukromne pravnicke fakulty. kazdy rok konci nieco okolo 1000 absolventov z denneho a asi zrovnatelny pocet z dialkoveho studia. Ich uplatnenie je z roka na rok tazsie. Notarska, exekutorska a z velkej casti aj advokatska komora su pre mnohych close. Verejna sprava este berie na referentske (casto nie pravnicke) miesta a vyssich sudnych uradnikov je tiez dost!!! Takze je snaha odchadzat do Ciech (aj ked sme sa uz co sa tyka legislativy dost rozisli - stale sme si najblizsi). Ako to bude dalej... Prof. Svak spravil pred par rokmi studiu, v ktorej mu vyslo, ze len 20% absolventov sa zamestna na mieste, na ktore je potrebne len pravnicke vzdelanie. Dnesna prax uz toto percento pomaly znizuje.

RichardW řekl(a)...

V tomhle ohledu mi přijde fakt komplikovaná otázka autorských práv. A bude se to ještě více zpřísňovat s tím, jak do toho všeho promlouvá umělá inteligence, streamování a tak dále. Dneska třeba Oktagon 2023 bojuje s černými streamy různě na YouTube nebo i dalších platformách. A ta konkurenční organizace taky, co tak vím.