úterý 23. února 2010

Kantovské zrušení DS

Čl. 9 (2) Ústavy říká: "Změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je nepřípustná."

A proto zrušení Dělnické strany bylo možné opřít o princip: Nikdo nemá právo na demokratické prostředky k dosažení protidemokratických cílů.

Tento princip je založený na Kantově kategorickém imperativu: Jednej tak, aby maxima tvého jednání mohla být obecným zákonem.

Maxima Používej demokratické prostředky k protidemokratickým cílům. totiž nemůže být obecným zákonem.

Tak jako nemůže být obecným zákonem třeba maxima Porušuj své sliby., protože podlamuje samotnou instituci slibu (Kantův vlastní příklad), maxima Používej demokratické prostředky k protidemokratickým cílům. nemůže být obecným zákonem, protože podlamuje samotnou instituci demokracie.

12 komentářů:

Guy Peters řekl(a)...

Když jste to napsal na Jiném právu, tak jsem myslel, že je to ironie. A hle, ona není.

Problém téhle maximy je v tom, že je v příkrém rozporu s pojmem demokracie, jak je obecně chápán (v procedurálním významu). Stanovení, že něco je protidemokratický cíl, je čistě arbitrární. Demokracie je přitom postavena na tom, že každý názor je přípustný a lid sám rozhodne, který bude vládnout. Pokud z discoursu vylučujeme antidemokratické názory, vyjadřujeme skepsi k demokracii (obáváme se, že lid je tak hloupý, že si vybere antidemokratický názor. Jak pak může vládnout?) a demokracii tak nahrazujeme oligarchií.

Tomáš Sobek řekl(a)...

Smysl tohoto postu byl kantovský výklad čl. 9(2) Ústavy. Držím se pozitivního práva. Ale aby to bylo jasné, doplním to přímo do post-blogu.

Martin Prokeš řekl(a)...

Ad GP

Má-li odborník pravdu a třetina lidí jsou hlupáci, je skepse na místě.

Z osobní zkušenosti i výsledků voleb mám pocit, že se nedá vyloučit, že odborník počet hlupáků značně podcenil.

Guy Peters řekl(a)...

Má-li odborník pravdu, pak by demokracie měla být okamžitě zrušena, nebo minimálně všeobecné volební právo.

Michal Ryška řekl(a)...

Ad odborník:

http://www.lidovky.cz/bida-pop-psychologie-0rj-/ln_noviny.asp?c=A100227_000076_ln_noviny_sko&klic=235738&mes=100227_0

Tomáš Sobek řekl(a)...

Měl jsem v ruce habilitační práci jednoho (bohužel vlivného) psychologa. Nejsem odborník na psychologii, ale i laik pozná, že TAKOVÁ sračka neměla projít ani jako diplomka.

Ke sci-popu. Líbilo by se mi, kdyby v Česku někdo začal psát (v dobrém smyslu) popíkovou jurisprudenci.

Martin Prokeš řekl(a)...

Ad GP

odborník vychází z Gaussova rozdělení IQ v populaci... Má-li Gauss & GP pravdu, pak by demokracie měla být okamžitě zrušena, nebo minimálně všeobecné volební právo.

Ad MR

Ano, to je možné. Hrbatého Gausse to ale nevyvrací.

Felix D. řekl(a)...

K onomu zadumání se nad demokracií doporučuji vtipný text "Proč demokracie zanikne" - http://www.obcinst.cz/cs/Proc-demokracie-zanikne-c1573/

Anonymní řekl(a)...

.... já tomu nerozumím :), jak mam chápat maximu jednání nebo jaký je rozdíl mezi minimem jednání a maximem?Vždyt nelze diferencovat zákonost konkrétního jednání od minima a maxima jednání.

Franc Ivan řekl(a)...

Som Franc Ivan z Bledu, navrhujem, aby ste si to prečítali. “ Ďakujem vám doktor Adeleke, že ste mi priviedli moju manželku. Whatsapp: +27740386124. Rozhodol som sa, že strávim celý deň na internete, aby som sa ubezpečil, že veľa ľudí je schopných prečítať si toto moje svedectvo o Dr. Adeleke, ktorý je mocným kúzelníkom. Po opustení manželkou som bol tak osamelý, že práve v ten deň, keď som sa rozhodol pre niekoľko tipov na vzťahy cez sieť, som nikdy nevedel, že toto je plán, ktorý zabezpečí návrat mojej manželky. Po prečítaní mnohých tipov, ako obnoviť môj vzťah lepším spôsobom, som zistil, že Dr. Adeleke má veľa odporúčaní ako iné kúzla, takže s tým som si myslel, že Dr. Adeleke je tou správnou osobou aby mi pomohol dostať svoju manželku späť ku mne, a kontaktoval som Dr. Adelekeho prostredníctvom jeho detailov, ktoré som videl na internete, a bol som tak šťastný, že som sa rozhodol pracovať s Dr. Adeleke, pretože jeho práca bola 100% dokonalá a kúzlo priviedol ku mne moju manželku s rýchlou úľavou, môžete ho tiež kontaktovať a požiadať o pomoc. WhatsApp him at: +27740386124.

UNKNOWN řekl(a)...

Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

tavvyobermiller řekl(a)...

Poker Bonuses (Exclusive) | The King of Dealer
The King of Dealer is an Ontario online poker room dedicated to the game's highest quality; all of the featured poker 카지노 사이트 sites are powered on a