neděle 24. ledna 2010

Antropologický slovník


V decembri 2009 bol uverejnený nový antropologický slovník, ktorý týmto dávam našim čitateľom do pozornosti (Jaroslav Malina a kol.: Antropologický slovník aneb co by mohl o člověku vědět každý člověk. Brno : Akademické nakladatelství CERM, 2009.). Kniha obsahuje len ukážky hesiel; kompletný slovník s 20 000 heslami je na priloženom CD.

Celý slovník je tiež k dispozícii v elektronickej podobe na internetovej adrese:

http://is.muni.cz/do/1431/UAntrBiol/el/antropos/index.html

16 komentářů:

Martin Prokeš řekl(a)...

Díky za odkaz, nicméně po přečtení hesla gender mám pocit, že číst dále je ztrátou času... Ale třeba je to jen výjimka z jinak dobré úrovně

Aleš Ziegler řekl(a)...

Po přečtení hesla právo mám tentýž dojem, to snad opsali z Gerlocha

Tomáš Sobek řekl(a)...

V hesle "pozitivismus, právní" se píše, že "v kontinentálním právu byl jeho zakladatelem německý teoretik trestního práva Karl Bergbohm". (autorka hesla: T. Machalová)

To je omyl. Bergbohm samozřejmě patří až ke druhé generaci německého právního pozitivismu. V době, kdy se Bergbohm narodil (1849), už v Německu jel právní pozitivismus na plné pecky (např. Paul Laband, Carl Friedrich von Gerber).

Daniel Krošlák řekl(a)...

Neviem, kto s tym Bergbohmom dosiel ako zakladatelom, ale faktom je, ze sa to vyskytuje vo vacsine ucebnic. Mam taky dojem, ze to je (aspon v nasom jazykovom okruhu) zasluha Zdenka Krystufka a jeho knihy Historicke zaklady pravniho pozitivizmu.

Som teraz hladal nieco o Bergbohmovi vo Wikipedii, a nic tam nie je (ani v anglickej, ani v nemeckej). Zvlastne...

Tomáš Sobek řekl(a)...

Základní metoda práce v české právní vědě je opisování. Vývoj je pak závislý pouze na náhodných chybách při opisování. Ovšem nesmutněme, takto funguje celá příroda. Vždyť mutace není nic jiného než chyba v přepisu DNA.

Daniel Krošlák řekl(a)...

Otazka je, kolko novych veci mozes dnes vymysliet... Kedze napriklad ako akademici sme viazani na urcite kvantitativne kriteria, tak sa tomu ani nemozno divit, ze sa opisuje, ak sa maju tieto plnit (samozrejme tu je potrebne velmi striktne diferencovat, nie vsetci su taki isti).

Na druhej strane - originalita za kazdu cenu nemusi byt nutne prinosom...

Cinania napriklad funguju aj na baze modelu "prevziat ci napodobnit zo zapadu vsetko dobre a fungujuce". Toto ich "plagiatorstvo" ci "falsovanie" ich velmi posunulo dalej. Pokial hovorime napriklad o prave, ked som studoval v Nemecku, cca tretinu mojich spoluziakov tvorili Cinania a je nepochybne, ze ak nezostanu v Nemecku (co je viac ako pravdepodobne), tak doma budu vediet a chciet svoje vedenie zurocit. Tak potom vznikaju fenomeny ako transplantacia prava a pod. V podstate sa nejedna o nic ine, len o to, co sme vyssie nazvali "opisovanie".

Tomáš Sobek řekl(a)...

Jistě, ale tady se dlouho jenom opisovaly místní zdroje. Jako první sem přinesl současné západní teorie Jiří Přibáň.

Jakub Barták řekl(a)...

co takhle sborník o "mýtech" českých učebnic teorie práva. viz třeba: právní vědomí, právní fikce a nevyvratitelná právní domněnka, Savignyho kánon interpretace... :)

Daniel Krošlák řekl(a)...

Planoval som napisat taku knihu. Lenze, asi to este chvilu potrva, momentalne na to nie je cas... :-))

Jakub Barták řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jakub Barták řekl(a)...

Autoři nových českých učebnic, by mohli udělat rozsáhlí upgrade, aniž by museli koukat do víc jak jednoho zdroje.:)(nemyslím to zle)

Tomáš Sobek řekl(a)...

Nerozumím tomu, proč by se mělo na vysoké škole studovat z učebnic. Zejména považuji za úchylné, aby se psaly učebnice z filozofie práva.

Jakub Barták řekl(a)...

Neuvažoval jsem otázku, jestli je kontraproduktivní, že se u nás studenti učí z učebnic. Spíše jsem uvažoval o tom, že když už tomu tak je, tak by mohli mít lepší. Ano učebnice z filozofie práva jsou velmi latexová záležitost.

Anonymní řekl(a)...

Prostudoval jsem i jiná právní hesla - a jsem rozladěn. Jejich autorem je většinou neprávník (pedagog) doc. Fr. Čapka.

Franc Ivan řekl(a)...

Som Franc Ivan z Bledu, navrhujem, aby ste si to prečítali. “ Ďakujem vám doktor Adeleke, že ste mi priviedli moju manželku. Whatsapp: +27740386124. Rozhodol som sa, že strávim celý deň na internete, aby som sa ubezpečil, že veľa ľudí je schopných prečítať si toto moje svedectvo o Dr. Adeleke, ktorý je mocným kúzelníkom. Po opustení manželkou som bol tak osamelý, že práve v ten deň, keď som sa rozhodol pre niekoľko tipov na vzťahy cez sieť, som nikdy nevedel, že toto je plán, ktorý zabezpečí návrat mojej manželky. Po prečítaní mnohých tipov, ako obnoviť môj vzťah lepším spôsobom, som zistil, že Dr. Adeleke má veľa odporúčaní ako iné kúzla, takže s tým som si myslel, že Dr. Adeleke je tou správnou osobou aby mi pomohol dostať svoju manželku späť ku mne, a kontaktoval som Dr. Adelekeho prostredníctvom jeho detailov, ktoré som videl na internete, a bol som tak šťastný, že som sa rozhodol pracovať s Dr. Adeleke, pretože jeho práca bola 100% dokonalá a kúzlo priviedol ku mne moju manželku s rýchlou úľavou, môžete ho tiež kontaktovať a požiadať o pomoc. WhatsApp him at: +27740386124.

UNKNOWN řekl(a)...

Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom